Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μαθαίνω για το Πάσχα μέσα από την τέχνη

Τα θαύματα του Χριστού
Ο Χριστός, για καιρό, μαζί με τους μαθητές του γύριζε σε όλη την περιοχή της Γαλιλαίας και μιλούσε στους ανθρώπους για τον Θεό. Στις ομιλίες του αυτές ο Χριστός είχε κάνει  πολλά θαύματα. 


Μετατρέπει το νερό σε κρασί στον Γάμο στην Κανά







Ανασταίνει την κόρη του προϊσταμένου της Συναγωγής








        O Χριστός θεραπεύει τον τυφλό











Ο Ιησούς περπατά στη θάλασσα. Ο Χριστός κάλεσε τον μαθητή του Πέτρο να πάει κοντά του περπατώντας όμως η πίστη του Πέτρου δεν ήταν δυνατή και βούλιαξε μέσα σε αυτά.











"άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει" είπε ο Ιησούς στον παράλυτο κι αυτός σηκώθηκε αμέσως και περπάτησε

Σε μία ομιλία του έπρεπε να προσφέρει φαγητό σε όσους είχαν προσέλθει να τον δουν. τότε πολλαπλασιάζει τα λιγοστά καρβέλια ψωμιού και ψάρια που υπήρχαν ώστε να φτάσουν για όλους

Η πορεία προς το δράμα
Η Ανάσταση του Λαζάρου
Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και αρρώστησε βαριά. Οι αδελφές του, Μαρία και Μάρθα πήγαν να βρουν τον Ιησού και να τον ενημερώσουν για την υγεία του αδελφού τους αλλά δεν τον βρήκαν. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι ο Λάζαρος είχε πεθάνει. Ο Ιησούς πήγε μετά από 4 μέρες. Ζήτησε από τις αδελφές του Λάζαρου να τον πάνε στον τάφο του. Ο Ιησούς φώναξε το Λάζαρο να βγει έξω. Ο Λάζαρος σηκώθηκε αμέσως και πολλοί άνθρωποι είδαν έκπληκτοι να βγαίνει έξω ζωντανός και πίστεψαν βλέποντας αυτό το θαύμα.

Η Κυριακή των Βαΐων
Ο Ιησούς έπρεπε να πάει στην Ιερουσαλήμ. Όταν πλησίαζε στην πόλη, ζήτησε να του φέρουν ένα γάιδαρο γιατί ήθελε να μπει στην πόλη καβάλα στην πλάτη του. Πολύ σύντομα συγκεντρώθηκε πλήθος, που κρατούσε κλαδιά από βάγια και τα έστρωνε στο διάβα του Ιησού. Όλοι δόξαζαν το όνομα του Θεού και ζητωκραύγαζαν τον Ιησού, γιατί πολλοί είχαν δει τα θαύματά του. Αυτή τη μέρα στην εκκλησία ο ιερέας μοιράζει βάγια στους πιστούς.


 Μεγάλη Δευτέρα
Τη μέρα αυτή ο Ιησούς βαδίζοντας με τους μαθητές του στην Ιερουσαλήμ, είδε μια συκιά, ιδιαίτερα όμορφη με πλούσιο φύλλωμα αλλά χωρίς καρπούς. Η ομορφιά της χωρίς καρπούς δεν ωφελεί και ο Ιησούς την ξέρανε.

Μεγάλη Τρίτη
Τη μέρα αυτή διαβάζεται η παραβολή των δέκα παρθένων, που όταν άκουσαν πως έρχεται ο Νυμφίος έτρεξαν να τον συναντήσουν. Οι πέντε όμως από αυτές είχαν αποκοιμηθεί και άργησαν να βάλουν λάδι στα φανάρια τους, έτσι τελικά δεν πρόλαβαν να πάνε στο γάμο. Οι άνθρωποι πάντα πρέπει να είναι έτοιμοι για τη Βασιλεία των Ουρανών. Επίσης τη μέρα αυτή ψάλλεται στην εκκλησία το τροπάριο της Κασσιανής, η οποία είχε αμαρτήσει και πλησίασε τον Ιησού για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και να ζητήσει συγχώρεση και έλεος για τα παραπτώματά της. Για αυτό, πηγαίνει με μύρα στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Χριστός και εκεί ζητά εξιλέωση και εκδηλώνει τη μετάνοιά της, πλένοντας τα πόδια του Ιησού με μύρα και σκουπίζοντάς τα με τα ξέπλεκα μαλλιά της.
Μεγάλη Τετάρτη
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, καθώς μετανόησε ειλικρινά.  


Μεγάλη Πέμπτη

Την πρώτη μέρα της γιορτής του ιουδαϊκού Πάσχα ο Ιησούς μάζεψε τους δώδεκα μαθητές του για να γιορτάσει τον Μυστικό Δείπνο. 







Ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών και τους μετέφερε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας ευλογώντας το ψωμί και το κρασί λέγοντάς τους ότι τα φαγητά αυτά συμβόλιζαν το σώμα και το αίμα του, που θα χυνόταν για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες των ανθρώπων.


Στο τραπέζι ανακοίνωσε ότι ένας από αυτούς θα τον πρόδιδε και τότε ο Ιούδας αποχώρησε από το Μυστικό Δείπνο. 












THEODORE CHASSERIA





Μετά τον δείπνο ο Ιησούς και οι μαθητές του ανέβηκαν στο όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί. 

Όταν τελείωσε ο Ιούδας τον πρόδωσε με ένα φιλί και οδηγήθηκε στον κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, τον Πόντιο Πιλάτο.  





O Ιησούς στον κίονα - Caravaggio


Αυτός με τη σειρά του άφησε το οργισμένο πλήθος να αποφασίσει για την τύχη του Ιησού. 







Οι ρωμαίοι στρατιώτες τον βασανίζουν και τον περιγελούν. Του φορούν μια κόκκινη χλαμίδα και ένα ακάνθινο στεφάνι









El Greco




Ο Χριστός σηκώνοντας το σταυρό του οδεύει προς τον Γολγοθά όπου θα Σταυρωθεί







Salvador Dali
Mantegna

Μεγάλη Παρασκευή
Η Αποκαθήλωση του Κυρίου -Vav der Wayden
  


Τη μέρα αυτή γίνεται η αποκαθήλωση του Κυρίου. 
Θρήνος πάνω από τον νεκρό Χριστό - Sandro Botticelli






Δύο κρυφοί μαθητές του Χριστού ζητούν από τον Πόντιο Πιλάτο να πάρουν το σώμα του και να το θάψουν. 
Η Αποκαθήλωση - Raphael





Φοβούμενοι οι αρχιερείς της εποχής να μην κλέψουν το άψυχο σώμα του Ιησού οι μαθητές του στέλνει στρατιώτες για να φυλάξουν τον τάφο του. 



Μεγάλο Σάββατο

Μετά την ταφή του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και η Σαλώμη πήγαν να τον μυρώσουν, αλλά βρήκαν τον τάφο του άδειο! Ένας άγγελος τους είπε να φύγουν και να πουν στους μαθητές του ότι είχε αναστηθεί.



Κυριακή του Πάσχα
Η Ανάσταση - El Greco





Ο Χριστός παρουσιάστηκε μπροστά στους μαθητές του για να δουν ότι είχε αναστηθεί. 








Μόνο ο μαθητής του ο Θωμάς δε μπορούσε να πιστέψει το θαύμα. Ζήτησε έτσι από το Χριστό να πιάσει τις πληγές του για να βεβαιωθεί.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου