Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

2 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου




"Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο διαβάστε του παραμύθια, αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο διαβάστε του περισσότερα παραμύθια" 
Αλμπερτ Άινσταιν

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σαν σήμερα το 1805 γεννήθηκε, στην πόλη Οντένσε της Δανίας, ο μεγάλος συγγραφέας παραμυθιών, και όχι μόνο, Χανς Κριστιάν Άντερσεν.

Γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας, έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές για να τα φέρει βόλτα αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν. Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία. Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα. Μετά κόπων και βασάνων, ο Χανς Κρίστιαν τελείωσε το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών. Στη συνέχεια γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1822 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του, που θα περάσει απαρατήρητο. Το 1835 δημοσιεύει τα πρώτα του «Παραμύθια για παιδιά» και μόνο 8 χρόνια αργότερα κερδίζουν την επιδοκιμασία του κόσμου. Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά, «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το πρώτο μεγάλο παραμυθά, τον Αίσωπο, του οποίου οι μύθοι αρέσουν πολύ στα μικρά παιδιά. 

Ο Αίσωπος ήταν ταπεινής καταγωγής και πιθανότατα γεννήθηκε από οικογένεια δούλων. Ήταν άσχημος, μαυριδερός, καμπούρης, τραυλός, κοντολαίμης, στραβοπόδης, με πλακουτσωτή μύτη και τριγωνικό κεφάλι, αλλά ευφυέστατος και παρατηρητικός. Είχε ταλέντο στο να πλάθει μύθους. Τους μύθους αυτούς, τους χρησιμοποιούσε κυρίως για να περνάει μηνύματα στους ακροατές του, να διδάσκει ήθος και να καυτηριάζει την αδικία, την προδοσία και γενικά όλες τις ευτελείς πράξεις των ανθρώπων της εποχής του. Ήρωες στους μύθους του είναι κυρίως τα ζώα όπως η αλεπού, ο λύκος, το λιοντάρι, το ελάφι, ο λαγός κ.ά. ενώ υπάρχουν και μερικοί μύθοι με ανθρώπους ή θεούς. Στα έργα του τα ζώα μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Είχε τη μοναδική ικανότητα να δίνει στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες όπως ψυχή και λαλιά.
Πως γίνεται όμως ένα βιβλίο; από τι υλικό είναι φτιαγμένο; 

Ποιοί άνθρωποι εργάζονται για να γίνει ένα βιβλίο; την απάντηση μπορείτε να τη δείτε σε αυτό το  βίντεο

Ας τραγουδήσουμε για τα βιβλία

Μπορούμε να φτιάξουμε σελιδοδείκτες για τα βιβλία μας



Ας παίξουμε με τις λέξεις. Βρίσκουμε σύνθετες λέξεις με τη λέξη βιβλίο

Εντοπίζουμε και γνωρίζουμε το πρώτο γράμμα Ββ. 



Μπορείς να βρεις αντικείμενα που το όνομά τους ξεκινάει από Ββ στο σπίτι σου;



Ακούμε το παραμύθι "Οι Περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου