Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Εγγραφές στο Νηπιαγωγείο για το σχολικό έτος 2024-2025

 Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2024-2025 θα πραγματοποιηθούν από 1 έως 20 Μαρτίου 2024.

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως τούτο ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109).

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/8-5-2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ, οι εγγραφές στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής παιδείας γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2024-2025, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α΄ 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

……

Η εγγραφή του νηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 6 του ΠΔ 79/2017 (Α’ 109).

Τη σχετική εγκύκλιο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου: https://www.minedu.gov.gr (ΘΕΜΑ : «Εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25»).


Τα έγγραφα που υποχρεούται να καταχωρήσει ο κηδεμόνας ηλεκτρονικά είναι

1. Δικαιολογητικό διεύθυνσης κατοικίας 

2. Αποδεικτικό κηδεμονίας (επισυνάπτεται από τον κηδεμόνα μόνο σε περίπτωση που η σχέση κηδεμονίας μεταξύ παιδιού - κηδεμόνα δεν βρέθηκε από το Μητρώο και έχει προσθέσει ο ίδιος τα στοιχεία του παιδιού χειροκίνητα). 

Τα υπόλοιπα έγγραφα ο κηδεμόνας θα πρέπει να τα προσκομίσει στο Νηπιαγωγείο με φυσική παρουσία.  

Υπενθυμίζουμε ότι στο 35ο Νηπιαγωγείο Λάρισας εγγράφονται μόνο τα παιδιά που διαμένουν στις κατοικίες του αεροδρομίου της αεροπορίας.

Ενημερωτική - Επιμορφωτική Συνάντηση με θέμα: «Όρια: Ένα δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά»

 Η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (ΙΨΑ) διοργάνωσαν ενημερωτική - επιμορφωτική συνάντηση για τους γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.



Θεατρική Παράσταση: «Το μαύρο ψαράκι»

Στο χώρο του Νηπιαγωγείου μας παρουσιάστηκε το παραμύθι του μεγάλου Ιρανού παιδαγωγού και συγγραφέα Σαμάντ Μπεχραγκί, το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες που περνάει ένα ψάρι «του γλυκού νερού» μέχρι να φτάσει στον ωκεανό.

Ποιους κινδύνους συναντάει; Πως αντιμετωπίζει τους φόβους του; Πως βρίσκει τον τρόπο να ακολουθήσει το όνειρό του;

Με φαντασία, χιούμορ και γρήγορες σκηνικές εναλλαγές αναπαρίσταται ένα αλληγορικό απολαυστικό ταξίδι.

«Το μαύρο ψαράκι» επεξεργάζεται τις ιδέες της ελευθερίας, του ηρωισμού και της ανεξαρτησίας με στόχο να φωτιστούν οι απαραίτητες αξίες της ζωής χωρίς δογματισμούς ή υπερβολές.

Συνδυάζει πρωτότυπα τον θεατρικό διάλογο με το θέατρο σκιών και τις κούκλες. Η εναλλαγή θεατρικών μέσων έχει αισθητικό αλλά και παιδαγωγικό αποτέλεσμα, καθώς εισάγει τα παιδιά σε ποικίλους τρόπους της αφήγησης και της χρήσης της γλώσσας μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

«Το μαύρο ψαράκι» έχει παρουσιαστεί σε πολλά σχολεία, δήμους, συλλόγους της χώρας αλλά και σε δομές φιλοξενείας μεταναστών ως μια προσπάθεια της ομάδας να ανακουφίσει τον πόνο των μικρών προσφύγων. Τέλος, έχει φτάσει σε χωριά και σχολεία που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ ξανά θεατρική παράσταση.

Η παράσταση είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. 


Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Επιμορφωτική Ημερίδα από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης: «Νέα Προγράμματα Σπουδών - από την θεωρία στην πράξη»

 Η Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60, κα Άρτεμις Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, διοργάνωσε Ημερίδες για όλες τις εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων της Λάρισας.