Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Ο Απρίλιος μας φέρνει στην καρδιά της άνοιξης καθώς είναι ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης. Μιλάμε με τα παιδιά για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση τον μήνα αυτό.Η λέξη Απρίλιος ετυμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aprire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η άνοιξη. άλλα ονόματα που έχει βγάλει ο λαός μας για τον μήνα αυτό είναι Απρίλης και Λαμπριάτης επειδή τότε συνήθως έχουμε τη Λαμπρή δηλαδή τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Υπάρχουν στην πολλές παροιμίες όπως :   
  • Απρίλης φέρνει την δροσιά, φέρνει και τα λουλούδια.
  • Και τ' Απριλιού στις δεκοχτώ,πέρδικα ψόφησε στ' αυγό (δηλαδή απ' το κρύο).
  • Ο Μάρτης έχει τ' όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια.  
  • Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα.
  • Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα.
  • Του Απρίλη η βροχή, κάθε στάλα και φλουρί.
  • Απρίλης, Μάης, κοντά ειν' το θέρος. Απρίλης έχει τα χάδια κι ο Μάρτης τα δαυλιά.
Διαβάζουμε το όνομα του Απριλίου, μετράμε τα γράμματα και γράφουμε το όνομα του. Στη συνέχεια παίζουμε με το όνομα προσπαθώντας να το σχηματίσουν με τα γράμματα που μπορούμε να κόψουμε.


Πρωταπριλιά σήμερα και λέμε στα παιδιά ότι είναι η μόνη μέρα του χρόνου που επιτρέπεται να κάνουμε πλάκες στους άλλους λέγοντας μικρά αθώα ψεματάκια είναι ένα πανευρωπαϊκό έθιμο. Στην Ελλάδα το αρχαίο αυτό έθιμο έφτασε, μάλλον, την εποχή των Σταυροφοριών κι έχει τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Επειδή τον Απρίλιο ο καιρός βελτιωνόταν συνήθιζαν την πρωταπριλιά να πηγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν φυσικά με άδεια χέρια, κι έτσι κατέφευγαν σε ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια. Στη χώρα μας διαγωνίζονται για το ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα, όπως το: 
«Έλα να πούμε ψέματα 
 ένα σακί γιομάτο
φόρτωσα ένα μπόντικα
 σαράντα κολοκύθια
 κι απάνου στα καπούλια του
 ένα σακί ρεβύθια».
Επειδή όμως δε θέλουμε να πάρουν τα παιδιά λάθος μηνύματα για το ψέμα μπορούμε να διαβάσουμε το παραμύθι του Αισώπου "ο ψεύτης βοσκός" ή εναλλακτικά να παρακολουθήσουμε την ιστορία στο 
Στη συνέχεια μιλάμε με τα παιδιά για το νόημα της πράξης του ψεύτη βοσκού, γιατί το έκανε, αν τελικά και οι άλλοι είχαν την ίδια άποψη με τον βοσκό πως ένιωθε ο βοσκός, πως ένιωθαν οι υπόλοιποι. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν μια ζωγραφιά σχετική με το παραμύθι.

Ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης


Αυτές τις ημέρες που τα παιδιά αναγκάζονται να μένουν σπίτι σίγουρα θα σας ρωτάνε γιατί συμβαίνει αυτό και ποιος είναι αυτός ο ιός με την κορώνα που ακούνε συνέχεια στην τηλεόραση. Μέσα από το βιβλίο της ιταλίδας Manuela Molina σε μετάφραση Χαράς Σφέτσα, όπου με απλό και ελκυστικό τρόπο τα παιδιά ενημερώνονται για τον κορονοϊό.


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPJzoQ0Xey3-ekzHfr-0GwRrGHuQts0l_H0PAhsJVSgB04sqDHRaCNNFcJ1xzwqLr33vvtd6HRfgZ7IBxDHons5UV5RNrCbwAmpXl5BoKzX6kKFpr-Hdrq45wu3PWd6SIkTnr1jWhxZuLn/s400/%25CF%2584%25CE%25BF+%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25AC+%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%2585+%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9+%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582.png

Κι αν θέλετε κι άλλες ιστορίες σχετικά με τον νέο επισκέπτη που κανείς δε θέλει σπίτι του τότε μπορείτε να διαβάσετε επίσης: 

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους:




Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

MENOYME ΣΠΙΤΙ

Καθώς η επιδημία του COVID-19 εξαπλώνεται και στη χώρα μας, καλούμαστε να επιδείξουμε τη μέγιστη ατομική υπευθυνότητα και να επιστρατεύσουμε το πιο εύκολο και ταυτόχρονα το πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε σε αυτή τη μάχη:
Φερόμαστε υπεύθυνα
Μένουμε σπίτι προστατεύοντας τον εαυτό μας άλλα και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Καλώς το καρναβάλι.....

Ντυθήκαμε μασκαράδες και είμαστε έτοιμοι για το πάρτι του σχολείου μας!!!!
Καλές Απόκριες σε όλους....



"'κείνο που με τρώει, 'κείνο που με σώζει..."

Μετά από παράσταση θεάτρου σκιών που παρακολουθήσαμε , τα παιδιά κατασκεύασαν δικές του φιγούρες καραγκιόζη και σκάρωσαν στη συνέχεια τις δικές τους παραστάσεις.


Γνωρίζω τη γειτονιά μου, γνωρίζω την Ευρώπη

Γνωρίζουμε τη γη μας








Κατά τη γνωριμία μας με τον πλανήτη που ζούμε τα νήπια είδαν τα διάφορα στρώματα της γης μέχρι τον πυρήνα και συζητήσαμε για το φαινόμενο των ηφαιστείων. Τι προκαλεί τις εκρήξεις, ενεργά κι ανενεργά ηφαίστεια, ταξιδέψαμε στο χρόνο μαθαίνοντας για σημαντικές εκρήξεις που έχουν γίνει.
Ταξιδεύουμε και μαθαίνουμε για το ηλιακό μας σύστημα


Ο ήλιος συναντά το φεγγάρι


Ομαδικές εργασίες από το θέμα 
"Ημέρα και Νύχτα"